06-28580234 info@rootsinhealth.nl

Spannend…

Afgelopen zaterdag stond mijn 8-jarige dochter na afloop van het de wedstrijd op het hockeyveld en ze durfde niet. Een teamgenoot had haar net gevraagd of ze mee kwam spelen bij haar thuis. Ze was daar nog nooit geweest, en dat vond ze spannend. Ze blokkeerde, wist niet wat te doen of te zeggen. De vader van het meisje zag het gebeuren en sprak de wijze woorden: ‘Als je het spannend vindt, betekent het dat het belangrijk voor je is’. Ze keek hem aan, ontdooide en zei ‘Ja, ik wil inderdaad wel komen spelen.’ Mijn dochter heeft het al door: ik wil het, dus ik doe het, ook als ik het spannend vind.

Een jaar geleden wist ik dat ik iets te doen had dat ik spannend vond, en dat ik toch wilde doen. Of ik wilde het misschien juist daarom doen. Ik zat midden in mijn coachingsopleiding. En om zelfstandig coach te worden, tja, daar hoort ook bij dat je zichtbaar wordt en dat je laat zien waar je voor staat. Dat is nieuw voor mij: ik heb in mijn leven tot nu toe de voor de hand liggende weg gekozen. En toen dat niet meer voor mij werkte, heb ik wel besloten mijn eigen koers te gaan volgen, maar in alle de luwte, uit het zicht van de grote wereld. Maar nu moest ik ook gaan laten zien wat die koers dan is. Voor sommigen een heel natuurlijk iets om te doen, voor mij als ik eerlijk was, dood eng. En tegelijkertijd, besefte ik, dat was juist ook heel belangrijk voor mij om te doen. Een van de redenen dat ik dit pad heb gekozen, is dat ik wil werken vanuit hoe ik tegen dingen aankijk. Ik wil mezelf neerzetten. De grootste stap in dat proces was: mijn website live, voor iedereen te zien die het wil zien. Vorige week was het grote moment daar. En het grappige was: het ging eigenlijk heel natuurlijk. Het was een logisch gevolg van alle kleine of grotere stappen die ik daarvoor had gezet.

Kleine stapjes vooruit

Mijn plan was oorspronkelijk om eind 2018 al helemaal klaar te staan als ondernemer: website klaar met alles erop en eraan en knallen maar. Hoe moeilijk kan het zijn? Gewoon doen. In de loop van 2018 merkte ik: ik loop op mijn tenen. Ik wil teveel te snel. Ik voelde dat elke stap die ik zette reuze spannend voor me was: als mens, als coach, als ondernemer, op alle fronten was ik aan de bak. Ik voelde dat ik mezelf helemaal leeg trok door stug door te gaan. Dus wat dan? Niet mijn doel en wens opgeven, dat nooit. Maar wel: leren om dit anders aan te pakken. Ik heb alle tijdslijnen van mijn doel afgehaald, toegelaten waar ik nu behoefte aan had. Dat was eerst: rust, even meer tijd doorbrengen in mijn comfortzone. En van daaruit kwam ik al snel weer in beweging.

Welke oordelen en verwachtingen houden je tegen?

In dat proces kwam ik allerlei oordelen en verwachtingen tegen. In de eerste plaats van mezelf: ‘Wie denk je nou dat je bent, als econometrist/actuaris opeens ‘coach’ te worden? En wat denk jij nou toe te kunnen voegen in het woud van stress coaches?’ Wie help ik door dat te denken? Helemaal niemand. Ik hield mezelf er alleen maar klein mee. Dus ik heb mijn eigen oordelen beetje bij beetje van mij afgeschud. Ook mensen om mij heen hadden soms oordelen en verwachtingen. Ik heb eruit gehaald wat voor mij helpend was, en de rest heb ik vriendelijk naast mij neer gelegd. Vanuit mijn eigen kern zette ik steeds een stapje vooruit, en wist ik, dit is de stap die ik nu wil zetten.

Met voor ogen waar het ongeveer naar toe ging: als leefstijl- en vitaliteitscoach aan de slag. Maar met welke doelgroep, welk aanbod en wanneer had ik dan die website? Ik wist het niet, en ik kon me daar aan overgeven. Ik zette gewoon steeds een stap vooruit, en als ik die ene stap zette, vloeide daar vervolgens vanzelf weer de volgende stap uit voort. Tot ik opeens vorige week had bereikt waar ik eerst zo tegenop had gezien: mijn website is er.

En nu?

Nu dat gelukt is, tja dan nu wil ik door naar de volgende stap. En wat wordt mijn volgende spannende stap in mezelf laten zien? Blogs schrijven 😊 Wil je er geen een missen, schrijf je dan nu hier in voor de nieuwsbrief.

En jij?

Wat is voor jou belangrijk maar vind je spannend om te doen? En hoe ga je daarmee om? Ga je er recht op af, stoom je door op wilskracht, of ontwijk je het misschien juist? Of doe je juist veel dingen die je spannend en niet leuk vindt? Hoe voel jij je daarbij? Leuk als je hieronder een reactie achterlaat!

Voel jij dat de balans op dit moment teveel doorschiet naar spannende dingen, en ben je het leuke een beetje kwijt? Loop je op je tenen, wil of moet je teveel van jezelf? Meld je dan nu aan voor een gratis sessie waarin ik jou help te onderzoeken hoe het er bij jou nu voor staat. Als vitaliteitscoach help ik jou jouw eigen balans en regie weer terug te vinden.

Pin It on Pinterest