06-28580234 info@rootsinhealth.nl

De titel bij deze foto is ‘les routes sans fin’. Zo kijk ik naar de weg die ons leven is, vol bochten en nieuwe wendingen. Voor de mensen die mij al langer kennen, jullie zijn misschien verrast over mijn nieuwe beroep. Wat is Frouwke nou toch gaan doen? Ze was toch actuaris, en doorgehobbeld naar een kwantitatieve HR rol? Wat doet zij nu opeens als coach, of beter gezegd integraal leefstijl- en vitaliteitscoach? Ik moet vaak uitleggen wat dat dan wel niet is, maar daar ben ik aan gewend. Actuaris is natuurlijk een nog veel onbekender beroep, en de governance rondom beloningsbeleid in de financiële sector? Dan zie je mensen je ook glazig aankijken… En ja, het is inderdaad een behoorlijke ommekeer. In dit blog vertel ik je meer over wat dat nieuwe beroep van mij is.

Afgelopen jaren was ik tijdens mijn eigen zoekproces om uit mijn chronisch vermoeidheid te komen, verrast om te leren hoeveel chronische gezondheidsklachten helemaal niet chronisch hoeven te zijn. Niet alleen psychosomatische klachten, zoals RSI, whiplash en chronische vermoeidheid, maar ook prikkelbare darmsyndroom, migraine, depressie, hormonale klachten, reumatische klachten, diabetes type 2, ziekte van Crohn, MS, … Verrassend vaak heb je zelf invloed op het verloop van je gezondheid. Vaak worden er pillen gegeven, maar die pillen zorgen er hooguit voor dat je klachten niet verergeren, en je je ondertussen behoorlijk verzwakt voelt. Het probleem oplossen doen ze niet. En dat raakt mij. Mensen zitten in een situatie die hen zeer beperkt, en er wordt geen weg eruit aangereikt. En dan kunnen met zijn allen ook nog eens 3 tot 10 miljard aan zorgkosten besparen (meer daarover lees je hier). Dus pillen zijn niet eens een efficiënte oplossing…

Toen ik zelf in mijn chronische cirkel zat, was ik onverzettelijk. Opgeven? De situatie accepteren? Nee, nooit. Want ik wist dat er een weg uit was, ik kon ‘m alleen niet 1-2-3 vinden. Uiteindelijk heb ik die weg gevonden, stap voor stap heb ik mezelf ontwikkeld. En… uiteindelijk kwam ik erachter dat ik dat een heel boeiend proces vond. Boeiender dan alles wat ik hiervoor had gedaan als werk. Dus tja, toen kon ik er niet omheen, dit moest dan ook maar mijn nieuwe werk worden.

Wat doet een integraal leefstijl- en vitaliteitscoach?

We zijn geen medische professionals. Onze eerste focus is preventie. En als je serieuze gezondheidsklachten hebt, en je wil de weg eruit vinden, kunnen wij je helpen die weg te vinden, maar nemen nooit de medische verantwoordelijkheid. Zo is het afbouwen van medicijnen altijd in overleg met je eigen arts.

Elke coach heeft zijn of haar eigen expertise en interesse, vaak gevoed door zijn of haar eigen ervaringen. Veel coaches hebben hun eigen moedige verhaal waarin zij de confrontatie met zichzelf zijn aangegaan. Stuk voor stuk zijn ze heel dankbaar dat ze hun leven weer terug hebben. Mijn eigen fascinatie ligt bij stress. Ik noem mezelf Ontstress en Vitaliteitscoach, want dat is wat ik mensen wil bieden.

De officiële naam is een mond vol, maar legt wel uit wat we doen:

Integraal: In het woordenboek lees ik ‘voltallig, geheel’ (ik zie ook een wiskundige beschrijving, waar ik mij ook bij thuis voel, maar die laat ik hier maar voor wat die is ;)) Het gaat er dus om, om de mens als geheel te zien. Je bent niet lichaam of geest, je bent een geheel. Alles wat je doet, denkt en voelt heeft invloed op je gezondheid.

Leefstijl: Leefstijl gaat over voeding, slaap, ontspanning en beweging. Leefstijlgeneeskunde is in opkomst. Er is steeds meer bekend over hoe je met leefstijl je gezondheid kan beïnvloeden. Een groep innovatieve zorgprofessionals van hoogleraren tot huisartsen neemt het voortouw om de zorg op een hele andere manier aan te pakken.  Stress, overgewicht, roken, en nog meer leefstijlfactoren hebben een enorme impact op je welzijn en gezondheid op lange termijn. Dus door je leefstijl te veranderen, kan je preventief werken aan je gezondheid. En je kan het ook curatief – ofwel genezend – inzetten.

Vitaliteit: Vitaal wil zeggen: je krachtig en energiek voelen. Vitaliteit bereik je niet alleen door een gezonde leefstijl te hebben, maar ook door gezond met je emoties om te gaan, door op een gezonde manier te denken (denk jij ‘ik mag fouten maken’ of ‘ik moet het goed doen?) en door te doen wat bij jou past en wat voor jou belangrijk is.

Coach: Je kan het allemaal alleen proberen, je kan erover lezen, en het allemaal zelf toepassen. Maar soms heb je iemand nodig die je helpt om iets nieuws te leren. Je hebt je hele leven dingen op een bepaalde manier aangepakt en aangeleerd. Dat zomaar anders doen, daar heb je soms hulp bij nodig. Coaches helpen jou graag om die nieuwe weg te leren.

Het gaat 2 kanten op

Je kan ook zeggen, een integraal leefstijl- en vitaliteitscoach werkt 2 kanten op:

  • van buiten naar binnen – door je (uitwendige) leefstijlgedrag te veranderen, verander je hoe jij je voelt, en
  • van binnen naar buiten – door anders te leren omgaan met je emoties, en anders te gaan denken, verander je ook jouw gedrag.

Ik vind de combinatie van de twee zo mooi. Aan de ene kant een hele praktische aanpak, iedereen weet bijvoorbeeld dat bewegen goed is tegen stress, en wist je dat je jouw eigen stressniveau kan meten met een app en een hartslagband? En aan de andere kant, kan je heel veel bereiken door op een andere manier te gaan leven, door anders naar jezelf en de wereld te leren kijken. Het is een feest om mensen op deze manier te begeleiden.

Heb jij gezondheidsklachten waarvan jij voelt: Ik leg mij er niet bij neer, ik wil het oplossen. Of, zoals ik nu leef, dat is niet houdbaar. Stuur dan een berichtje naar mij, dan zoek ik in mijn netwerk van integraal leefstijl- en vitaliteitscoaches naar iemand die jou verder kan helpen met jouw specifieke vraag. We staan met meer dan 500 integraal leefstijl- en vitaliteitscoaches klaar om jou te helpen. Ik gun jou zo dat als jij nu niet de vitaliteit voelt die jij graag wilt hebben, jij jouw eigen weg eruit vindt. Dat komt uit mijn tenen!

En mocht je je afvragen, is het dan mijn schuld als ik ziek ben? Is het mijn schuld als het mij niet lukt om beter te worden. Nee, dat nooit. Daarover ging mijn vorige blog.

Leuk als je hieronder een reactie achterlaat. En als je je wil aanmelden voor mijn nieuwsbrief, kan dat hier.

Photo by Les routes sans fin(s) on Unsplash

 

 

Pin It on Pinterest