06-28580234 info@rootsinhealth.nl

Wat hebben Clarence Seedorf en mijn oom die dominee is met elkaar gemeen? Niet zoveel op het oog. Maar beiden hoorde ik ze afgelopen zondag vertellen over burn-out onder jongeren. Clarence Seedorf zat op de stoel in College Tour en gaf huiswerk mee aan de jongeren die in de zaal zaten. En mijn oom zat naast mij in een tuinstoel van mijn ouders, hij vertelde over de preek die hij die ochtend had gehouden. Die ging over zingeving, en de nood onder jongeren. Het zijn twee hele verschillende mannen, maar hetzelfde onderwerp houdt hen bezig. Dit is dus echt een thema van deze tijd. Een die mij uiteraard ook bezighoudt.

Het huiswerk van Seedorf bestond uit twee vragen, en ik geef ze graag door aan jou omdat ik het als ontstress- en vitaliteitscoach ook belangrijke vragen vind: Waarom ben jij vandaag opgestaan? En hoe ga jij om met stress? Je vindt de aflevering hier (de vragen stelt hij vanaf minuut 53).

Waarom ben jij vandaag opgestaan?

Te beginnen met de eerste vraag. Als je een antwoord hebt op deze vraag, helpt het je om je keuzes te maken, het geeft je een kompas. Het hebben van een koers geeft voldoening en vitaliteit. Een vraag die je jezelf kan stellen: wanneer ik er niet meer ben, wat wil ik dan achterlaten?

De preek van mijn oom ging hier dus ook over. Hij was geïnspireerd door de bekende Vlaamse psychiater Dirk de Wachter, die heel mooi kan vertellen over het onderwerp zingeving. De Wachter probeert de zingevingsvraag te beantwoorden in de aflevering van Kruispunt 2 weken geleden. Zijn antwoord: het gaat erom er voor elkaar te zijn. Zo simpel is het. Maar dit is een generiek antwoord dat voor iedereen geldt. Iedereen vult dit op zijn eigen manier in. De vraag die jij jezelf hebt te stellen is dus, hoe wil jij er zijn voor anderen? Wat is voor jouw zingeving?

Dat kan op veel verschillende manieren. Ik weet voor mezelf dat ik heel blij wordt van mensen echt zien en ze aan te moedigen, ik ben niet voor niets coach geworden😉. En ik krijg heel veel energie van helderheid en structuur aanbrengen. Ook dat is een manier om er te zijn voor anderen. Want andere mensen zijn vaak heel blij met de helderheid en structuur die ik geef, ook dat is een waardevolle bijdrage.

Hoe ga je met stress om?

Dat is de tweede vraag van Seedorf. Verdiep je in de verschillende methodes die er zijn om te ontstressen, zegt hij. Mijn hart maakte een sprongetje. Ja! Dat is ook wat mij boeit! Seedorf ziet ook dat er teveel jongeren hebben last van burn-out verschijnselen. In zijn eigen persoonlijke proces zijn er verschillende methodes op zijn pad gekomen. Ook ik heb verschillende wegen geleerd om stress te stoppen. Mijn visie hierop is ook: er is niet perse een beste allesomvattende manier om te ontstressen. Het is waardevol om verschillende manieren te leren, zodat je kan doen wat op dat moment jou verder helpt. Ik ga sporten, mediteren, naar yoga. En…  er is een methode die ik gebruik voor mezelf en als coach, en heel graag meer bekendheid wil geven: het ABC van ontstressen.

Het ABC van ontstressen is een methode die stress voor specifieke situaties opheft. Ik vind het een fantastische methode. Omdat ‘ie diepgaand werkt. En omdat ‘ie simpel is en je zelf thuis kan doen in slechts 5 minuten. Maar het is nog een onbekende methode, omdat ‘ie nieuw is en komt vanuit een hoek die nog niet zo bekend is (de energetische psychologie). Dus ik heb ook huiswerk te doen: de komende tijd ga ik meer over deze methode delen in mijn blogs. De methode kan ik je niet leren in blogs, maar ik kan je wel meer informatie geven over hoe de methode werkt, over wat stress is – je reageert veel vaker in stress dan je vermoedelijk zelf doorhebt. Ik vertel je hier heel graag van alles en nog wat over. En dan kom ik weer terug op de eerste vraag. Waarom wil ik dit? Omdat ik mensen wil aanmoedigen nieuwe wegen te leren om te ontstressen. Er is meer mogelijk dan je denkt, maar dan moet je het wel weten!

Ben je nieuwsgierig? Als je je hier aanmeldt, ontvang je mijn blogs in je mailbox. Of wil je direct tot actie overgaan en de methode leren? Meld je dan aan voor een ontstress sessie. Dat kan bij mij thuis aan de keukentafel of via Skype. Ik kijk ernaar uit jou daar te ontmoeten!

Photo by Evan Dennis on Unsplash

 

Pin It on Pinterest